Wednesday, May 19, 2010

mee sup bebola daging

bahan

100 gm spaghetti atau bee hoon gandum penuh (whole wheat)
2 cawan air rebusan daging
100 gm daging lembu (batang pinang) hiris
1 cm halia muda - hiris
10 gm daun bawang- bhg putih
10 gm cendawan shitake-hiris
2 ulas bawang merah-hiris
3 tangkai cili padi-titik
1 sudu sos tiram
1/4 sudu kecil gula
1 sudu makan nam pla (sos ikan thai)
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 cawan tauge-celur
1 tangkai cili merah-hiris
10 gm daun bawang-hiris
1 biji limau nipis utk hiasan
segenggam kecil daun selasih

bebola daging

100 gm daging lembu cincang
1 ulas bawang putih-cincang
5 gm daun bawang-cincang

cara
1..utk bebola daging, campurkkan semua bahan di dlm mangkuk, gaulkan dgn rata dan
bulat-bulatkan.
2..didihkan air stok di dlm periuk, masukkan halia, daun bawang, bawang merah, cili
padi dan cendawan shitake ke dlm periuk, didihkan seketika supaya dapat
menerbitkan rasa dan aroma ke dlm sup. kemudian masukkan bebola daging dan
hirisan daging ke dlm sup.
3..tambah perasa sup dgn sos tiram, nam pla, serbuk lada putih dan gula. didihkan
selama 10 minit.
4..aturkan spaghetti atau mihun di dlm mangkuk hidang, tuangkan kuah sup yang
masih panas.
5..hiaskan hidangan dengan bebola daging, tauge, daun selasih dan daun bawang.
6..taburkan cili merah dan perahkan jus limau nipis ke dlm sup sebelum di makan.

hmm..hmm..panas dan menyegarkan..
boleh juga jika nak buat sambal cili api..
hua..meletup..!!

kalo org indon..
diorang kata mee sup ni..BAKSO..!!

ha..ha..ha.. bakso..la
hmm..hmm..

No comments: