Wednesday, November 9, 2011

Kole Kacang

bahan

180 gm gula melaka (potong2)
50 gm gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
150 gm tepung kacang hijau
250 ml santan
600 ml air
secukupnya tahi minyak(untuk tabur atas kole kacang)

cara membuat
1. Masak gula melaka, gula pasir, daun pandan dan 200ml air hingga mendidih.
Tapis dan ketepikan.
2. Satukan tepung kacang hijau,santan dan air.
Kacau rata. Masukkan air gula tadi, kacau sebati.
3. Tapis adunan dan masak dalam kuali dengan api sederhana.
Kacau hingga pekat.
4. Tuang dalam loyang dan ratakan. Tabur tahi minyak dan biat sejuk.
Potong dan hidangkan.


tahi minyak
masak santan dengan api sederhana hingga santan jadi minyak..
ambil ketulan kecil2 warna coklat tu..
tu la dia tahi munyak.. :D

sayang,
mama pernah masak sambal tahi minyak masa sayang kecik2 dulu..
tentu dah lupa kan?

sila la cuba ye..

No comments: