Tuesday, January 15, 2013

Gulai Tempoyak Pucuk Ubi Dan Perut

Bahan

150 gm pucuk ubi - hiris halus
100 gm daun kaduk - hiris halus
3 batang daun kesum - hiris halus
2 helai daun kunyit - hiris halus
250 gm perut lembu - rebus dan hiris halus
100 gm tempoyak
1 liter santan
15 tangkai cili padi - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
2 inci kunyit hidup - kisar
garam dan gula secukup rasa

cara memasak

1.  Masukkan santan dan perut lembu dan bahan kisar ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
2.  Kemudian masukkan semua dedaun dan tempoyak, masak hingga sayur tersebut lembut.
3.  Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4.  Angkat dan sedia untuk dihidang..
5.  Makan tengahari bersama tersayang..

Ubi mempunyai khasiat sebagai anti kanser..
pucuk ubi pun begitu juga laa..

No comments: