Saturday, January 19, 2013

Ketam Masak Lemak Daun Cekur

bahan

1 kg ketam - siang dan belah dua
2 batang serai- ketuk
1 keping asam gelugor
5 helai daun cekur- hiris halus
250 ml santan pekat
1 liter air atau secukupnya
garam dan gula secukup rasa

bahan kisar halus

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
2 cm lengkuas
 4 cm kunyit hidup

cara menyediakan

1.  Satukan santan pekat, air, serai dan bahan kisar ke dalam periuk.
2.  Masukkan asam gelugor.
     Masak hingga mendidih.
     Masukkan ketam. (Jika kurang kuning, masukkan serbuk kunyit ye..:D )
3.  Masak sekejap sehingga ketam masak sempurna.
     Akhir sekali masukkan daun cekur, garam, dan gula secukup rasa.
     Kacau rata. Matikan api.
4.  Sedia untuk dihidangkan.
5.  Jom menjamu selera dengan nasi panas..


ketam masak lemak cekur ni memang laa kegemaran saya..
apalagi dapat fresh dari nelayan baru balik laut tu..
hmm..balik sekolah terus masak..!!


psssttt..
cekur boleh mengembalikan tenaga wanita selepas bersalin dan mereka yang merasa kurang bermaya..


No comments: