Saturday, June 15, 2013

Roti Jala Pak Hamid

Bahan-bahan 

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 3 cawan air/santan/ susu segar

Cara-cara

  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.

    # sebenarnya setiap pagi sabtu, saya selalu berdating  dengan kekasih halal di gerai Pak Hamid.. :)
       buat apa..??
       menikmati sarapan pagi, menu roti jala dia laa... :D he he

1 comment:

Hati said...

kekasih saya suka makan roti jala Pak Hamid ni dengan rendang daging.. memang sedappp..<3