Roti Jala Pak Hamid
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gandum
- 2 1/2 camb minyak masak
- 1 camt garam
- sedikit pewarna kuning
- 1 biji telur
- 3 cawan air/santan/ susu segar
Cara-cara
-
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
-
Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba
masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus
maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun
boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh
dijala.
-
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau
dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
-
Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari
ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala
tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.
# sebenarnya setiap pagi sabtu, saya selalu berdating dengan kekasih halal di gerai Pak Hamid.. :)
buat apa..??
menikmati sarapan pagi, menu roti jala dia laa... :D he he
1 comment:
kekasih saya suka makan roti jala Pak Hamid ni dengan rendang daging.. memang sedappp..<3
Post a Comment