Friday, October 11, 2013
Kek Coklat Puding Karemal
Bahan karamel:
2 sudu besar gula dijadikan karamel
Bahan Puding:
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
3 biji telur
sedikit esen
* Semua bahan di atas dipukul lembut.
Bahan kek:
Bahan A:
1/2 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
* Semua bahan di atas dimasak sebentar di atas api.
Bahan B:
11/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
* Semua bahan di atas diayak.
Bahan C:
3 biji telur - diblend.
Cara-cara:
1. Masukkan bahan B dan C ke dalam bahan A. Ketepikan.
2. Masukkan bahan puding di dalam karamel. Kukus 20 minit dengan api sederhana.
3. Masukkan kesemua bahan kek ke dalam puding. Kukus 1jam atau sehingga masak.
macam senang je kannn...
jom kita cuba..!!
Apam Balik
Bahan:
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cwn air
Bahan inti:
Kacang tanah (yg telah digoreng dan di blender)
Gula
sedikit mentega/marjerin
Cara2:
1. Blender telur bersama gula hingga kembang, kemudian masukkan soda bikarbonat, baking powder, air. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung kisar lg hingga adunan x berketul..
3. Panaskan kuali, sapukan sedikit mentega pada kuali, klu gunekan
kuali non stick x perlu sapukan mentega pada kuali ambil 1 senduk adunan
& ratakan.
Taburkan bahan inti di atasnye...tunggu hingga masak, kemudian lipat 2.
Selamat mencuba...
Bahan:
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cwn air
Bahan inti:
Kacang tanah (yg telah digoreng dan di blender)
Gula
sedikit mentega/marjerin
Cara2:
1. Blender telur bersama gula hingga kembang, kemudian masukkan soda bikarbonat, baking powder, air. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung kisar lg hingga adunan x berketul..
3. Panaskan kuali, sapukan sedikit mentega pada kuali, klu gunekan kuali non stick x perlu sapukan mentega pada kuali ambil 1 senduk adunan & ratakan.
Taburkan bahan inti di atasnye...tunggu hingga masak, kemudian lipat 2.
Selamat mencuba...
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cwn air
Bahan inti:
Kacang tanah (yg telah digoreng dan di blender)
Gula
sedikit mentega/marjerin
Cara2:
1. Blender telur bersama gula hingga kembang, kemudian masukkan soda bikarbonat, baking powder, air. Pukul hingga sebati.
2. Masukkan tepung kisar lg hingga adunan x berketul..
3. Panaskan kuali, sapukan sedikit mentega pada kuali, klu gunekan kuali non stick x perlu sapukan mentega pada kuali ambil 1 senduk adunan & ratakan.
Taburkan bahan inti di atasnye...tunggu hingga masak, kemudian lipat 2.
Selamat mencuba...
Thursday, October 10, 2013
Topping Coklat..lelehhh punyaaa style
Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas
Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas
Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^
Red Velvet Kukus Cupcake
Bahan2
3 1/2 cwn tepung gandum
170 gm unsalted butter (aku guna marjerin biasa)
2 cwn gula castor
3 biji telur
6 s/b red colouring
3 s/b cocoa powder
1 1/2 sk esen vanila
1 1/2 sk garam
1 1/2 cwn buttermilk (susu cair campur perahan jus limau)
1 1/2 sk cider vinegar / cuka biasa
1 /1/2 sk baking soda
Cara membuatnya :-
1. Pukul butter, gula castor dan telur hingga kembang n gebu.
2. Masukkan red coluring, cocoa powder dan sen vanila. Pukul lagi
3. Masukkan garam dan buttermilk diselang-selikan dengan tepung gandum. Pukul hingga abis.
4. Akhir sekali. campur baking soda dengan cuka biasa tunggu hingga berbuih dan masukkan kedalam bancuhan tadi. Pukul rata.
5. Kukus selama 25 minit. ( papercup secukup yer)
cream cheese frosting
500 gm cream cheese (guna brand Tatura)
250 gm mentega
200 gm gula aising
1 sudu jus lemon
Pukul kesemua bahan sehingga kembang.
Sapu/hiaskan keatas kek mengikut kesukaan masing2.
3 1/2 cwn tepung gandum
170 gm unsalted butter (aku guna marjerin biasa)
2 cwn gula castor
3 biji telur
6 s/b red colouring
3 s/b cocoa powder
1 1/2 sk esen vanila
1 1/2 sk garam
1 1/2 cwn buttermilk (susu cair campur perahan jus limau)
1 1/2 sk cider vinegar / cuka biasa
1 /1/2 sk baking soda
Cara membuatnya :-
1. Pukul butter, gula castor dan telur hingga kembang n gebu.
2. Masukkan red coluring, cocoa powder dan sen vanila. Pukul lagi
3. Masukkan garam dan buttermilk diselang-selikan dengan tepung gandum. Pukul hingga abis.
4. Akhir sekali. campur baking soda dengan cuka biasa tunggu hingga berbuih dan masukkan kedalam bancuhan tadi. Pukul rata.
5. Kukus selama 25 minit. ( papercup secukup yer)
cream cheese frosting
500 gm cream cheese (guna brand Tatura)
250 gm mentega
200 gm gula aising
1 sudu jus lemon
Pukul kesemua bahan sehingga kembang.
Sapu/hiaskan keatas kek mengikut kesukaan masing2.
Friday, October 4, 2013
Kenapa Kaki Saya Kebas..???
Ramai pesakit diabetes yang sering mengadu
kebas-kebas kaki. Fenomena ini sering disebut dalam bidang perubatan
sebagai ‘diabetic neuropathy’. ‘Diabetic neuropathy’ adalah antara
komplikasi diabetes disebabkan oleh kerosakan pada hujung saraf dan ini
boleh mengakibatkan rasa kebas timbul pada anggota tubuh seperti kaki
dan tangan. Menurut pembacaan Maklong, neuropathy ini sukar diubati
tetapi penjagaan yang betul boleh mengelakkannya dari menjadi bertambah
teruk. Diabetic neuropathy yang tidak terkawal boleh menyebabkan
keadaan ini menjadi melarat membawa kepada kecederaan yang tidak
disedari dan lambat laun boleh menyebabkan berlaku amputasi. Ini kerana
apabila berlaku kebas pada kaki, anda tidak akan dapat
merasa sakit pada luka atau jangkitan pada kaki. Pastikan anda sentiasa
mengawal kandungan gula dalam darah dengan memakan ubat diabetes yang
disyorkan doktor dan pada masa yang sama amalkan pemakanan yang baik.
Ini dapat membantu mengurangkan rasa kebas pada kaki atau tangan.
Tips penjagaan kaki- Basuh kaki anda setiap hari dengan air suam dan sabun. Keringkan kaki dengan sempurna terutama pada celah jari.
- Periksa kaki setiap hari, kalau perlu gunakan cermin, untuk melihat samada terdapat bengkak, luka, ketuat dan sebagainya.
- Gunakan losyen untuk melembutkan tapak kaki yang keras.
- Kalau perlu, pakai selipar di dalam rumah untuk mengelakkan kaki terluka tanpa disedari.
- Elakkan memakai sandal. Sebaliknya amalkan pakai kasut yang selesa dengan stokin apabila keluar rumah.
- Jangan lupa untuk meminta doktor memeriksa kaki anda setiap kali bertemu doktor.
Sos Cili Paklong
Kebanyakan sos cili yang terdapat di pasaran adalah tidak sesuai untuk pengidap diabetes. Kandungan gula yang tinggi dalam sos cili di pasaran mempunyai dua fungsi utama; pertama untuk mengimbangkan rasa pedas dan kedua sebagai preservative (bahan awet). Jadi Mak Long tidak lagi menggunakan sos cili dalam hidangan atau masakan. Hari ini Pak Long telah membuat sendiri sos cili yang sesuai untuk pengidap diabetes dengan mengubahsuai resepi sos cili yang dijumpainya di sini.
Ingredients:
1 tin of chopped tomatoes
1 onions (finely chopped)
1 cup of Splenda
3 red chillies (finely chopped)
2 cloves garlic
1 tbsp rice vinegar
1 tsp salt
Put everything in a saucepan and bring to boil. Once boiled simmer for half an hour with the lid on. Once soften blitz the sauce using a hand blender. Put the lid back on and simmer for another 15 minutes. The sauce is now ready to use.
Salad Tengah Malam
Ada ke salad tengah malam? Salad ini Mak Long buat sebab mulut terasa nak mengunyah tapi sebab hari dah larut Mak Long tak nak makan suatu yang berat. Jadi Mak Long selongkar apa yang ada dalam peti ais, maka terhasil lah salad ni. Salad ni sesuai untuk pesakit kencing manis dan mereka yang selalu terasa perut lapar waktu tengah malam. Yang penting anda perlu pastikan ianya kurang karbohidrat, labih sayuran dan lebih protin. Di sini Mak Long gunakan daun gem lettuce, parutan lobak merah, timun, sweetcorn, parutan keju dan telur rebus. Kalau tak keju boleh guna ayam atau ikan goreng/bakar yang di siat-siat atau udang celur. Telur rebus ini Mak Long gunakan tips Nigella Lawson untuk dapatkan telur kuning yang lembut. Mudah aje. Rebus telur dalam air mendidih selama satu minit kemudian tutup api dan biarkan selama sepuluh minit. Lepas tu rendamlah telur dalam air sejuk supaya ia mudah dikupas.
* Terima kasih, maklong ..
resepi ni sesuai sangat untuk saya
NASI TIRUAN ( sesuai untuk saya - Kencing Manis)
Nasi tiruan? Tengok gambar nampak macam nasi
kan? Bagi mereka mengalami penyakit manis atau sesiapa yang ingin
menurunkan berat badan, nasi tiruan ni adalah sajian paling sesuai untuk
menggantikan nasi dalam hidangan Melayu.
Bahan-bahannya:
Separuh bunga kobis sederhana besar (lebih kurang 250gm)
kelapa parut (setengah biji )
Air mendidih
1 sudu teh mentega (jangan digantikan dengan majerin kerana tujuan utama disini adalah menggunakan lemak asli)
secubit garam
lada putih
Caranya
Sebaiknya gunakan bunga kobis yang
benar-benar segar kerana lebih segar lebih mudah disagat. Dengan
menggunakan sagat yang kasar, parut bunga kobis kesemuanya termasuk
bahagian batang di tengahnya. Masukkan kesemua bunga kobi dalam periuk
dan curahkan air mendidih agak-agak separas dengan bunga kobis. Tutup
dan rebus dengan api kuat selama lima minit. Saring dalam tapisan,
pastikan air rebusan benar-benar tuntas. Masukkan semula bunga kobis ke
dalam periuk tadi. Panaskan. Masukkan mentega. Campurkan kelapa parut,
garam dan lada putih. Gaul sebati.
Hidangkan panas-panas bersama lauk-pauk Melayu.
* terima kasih maklong..saya akan cuba, saya adalah pesakit kencing manis..
Subscribe to:
Posts (Atom)